Menu

Specials
KliniekErvaringen
KliniekenInfo
Ook op deze site?
  • Aanmelden

Home » Beauty & Wellness » Handen en Nagels » Overmatig zweten - Handen

Overmatig zweten - Handen


Overmatig zweten - Handen informatie

De medische benaming voor overmatig zweten is hyperhidrose. Dat kan aanvalsgewijs zijn, maar eveneens continu voortduren. Bij sommige mensen is het aangeboren, anderen krijgen er – door een afwijking van de zenuwen – pas op latere leeftijd last van. Het kan eveneens een bijverschijnsel zijn van bepaalde ziekten of het gebruik van sommige medicijnen. Overdreven transpiratie kan over het hele lichaam voorkomen, maar beperkt zich vaak tot bepaalde lichaamsdelen zoals oksels, voetzolen en handpalmen.


Overmatig zwetende handen is over het algemeen een vrij onschuldige kwaal en dus niet gevaarlijk voor uw gezondheid. Hoewel het incidenteel huidschimmels kan veroorzaken, is het is voornamelijk heel lastig en vervelend in sociale situaties. Niemand geeft immers graag een klamme hand. Uit schaamte kan het zelfs leiden tot sociale isolatie en depressieve gevoelens.


Voor deze mensen zijn er een aantal manieren om het overmatig zweten van hun handen te bestrijden.


Crèmes of lotions op basis van aluminimumchloride

Het effect hiervan is tijdelijk en is niet bij iedereen merkbaar. Kan huidirritaties veroorzaken.


Lontoforese

Ofwel elektrotherapie: een speciaal apparaat stuurt zwakstroom door een bakje water, waarin u uw handen dompelt. Hierdoor wordt het zweetkanaal tijdelijk afgesloten en bent u een aantal dagen zweetvrij. Er is apparatuur op de markt waarmee u dit zelf thuis uit kunt voeren.


Botulinetoxine-injecties

Dit is een oudere toepassing van het anti-rimpelmiddel Botox. Door ter plaatse een kleine hoeveelheid van het zenuwgif in te spuiten, stagneert de zweetproductie. De methode is zeer effectief en geeft gedurende 3 tot 9 maanden resultaat. Minder geschikt om overmatig zweten van de handen aan te pakken vanwege té pijnlijke injecties.


Overige en alternatieve geneeswijzen

Worden overdreven transpirerende handen veroorzaakt door spanning, dan kunnen bètablokkers soms helpen. In heel extreme gevallen kunnen de zenuwen die de zweetklieren aansturen doorgesneden worden. Dit is echter niet zonder risico’s! Relatief onschuldig zijn alternatieve middelen als het gebruik van kamille, valeriaan en andere kruiden of bijvoorbeeld acupunctuur en hypnose. De werking hiervan is overigens niet medisch bewezen.


Overmatig zweten - Handen Nederland
Overmatig zweten - Handen België
Volg ons via

KliniekOverzicht - Google Plus - Social Media

Volg ons op Facebook en Win!
lees meer op onze FB pagina

Onafhankelijk

Kliniekoverzicht.nl is volledig objectief en onafhankelijk.

Sommige klinieken en bedrijven in de branches Plastische Chirurgie, Cosmetische Chirurgie, Esthetische Chirurgie, Beauty, Health & Wellness sponsoren onze site maar hebben geen invloed op de beoordelingen, ervaringen en reviews van klinieken, specialisten en behandelingen.