Menu

Specials
KliniekErvaringen
KliniekenInfo
Ook op deze site?
  • Aanmelden

TCM


TCM informatie

Traditional Chinese Medicine (TCM)

De vele verschillende factoren van ons leven dragen bij aan onze algehele gezondheid. De Chinese geneeskunde kijkt naar het grote geheel en wijst erop dat we medische problemen daar niet los van kunnen zien. Tijdens uw eerste consult wordt de diagnose gesteld volgens de Chinese geneeskunde.


De diagnose wordt vastgesteld aan de hand van vragen, de tong– en de pols diagnose. Door deze informatie te bundelen ontstaat een uniek beeld van uw gezondheid, aan de hand waarvan de behandeling bestaande uit de Tui Na massage, de acupunctuur, moxatherapie, cuppingtherapie en Chinese kruiden consult kan gaan plaatsvinden. Hoe vaak een consult dient plaats te vinden, is afhankelijk van de aard van de aandoening.


Acupunctuur vergroot de eigen weerstand tegen ziekten, vermindert pijnen en werkt diep in op de lichamelijke– en geestelijke conditie van de mens. Elk mens is uitgerust met een intern netwerk van energie banen : de meridianen. Op deze meridianen bevinden zich vaste punten die een relatie onderhouden met de zeer diverse functies van de organen en de orgaan systemen.


DE TONG

De tong is een belangrijk diagnostisch werktuig. Men beschouwt hem als het enige inwendige orgaan dat ook aan de buitenkant te zien is. Elk gebied van de tong correspondeert met een orgaan en door deze goed te bekijken kan een TCM therapeut zien of er problemen zijn met de energie van het desbetreffende orgaan. De tong verschaft een enorme hoeveelheid informatie, zowel over het heden als het verleden en de toekomst.


DE POLS

De Pols is de andere grote pijler in de Chinese geneeskunde om de diagnose vast te stellen. Het is volgens de Chinese geneeskunde dé manier om in contact te komen met de QI (Chi of energie) van de mens. De TCG therapeut kan op drie posities, elk verbonden met één van de organen, van elke pols de QI op verschillende niveaus meten. Hij trekt zijn conclusies uit het voelen van de pols, om deze mee te nemen in zijn behandeling.


De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft in 1979 een lijst opgesteld van indicatiegebieden voor acupunctuur. Indicatielijst WHO:

ALLERGIEËN

Allergische verkoudheid, hooikoorts astma/bronchitis allergie voor onder andere: voedsel, huisstofmijt, huisdieren


BORST

Spanning op de borst, vol gevoel van de borst, pijn op de borst, hartkloppingen, angina pectoris, opgezette/pijnlijke flanken.


BUIK

Buikkrampen, buikrommelingen, buikpijn, opgezette buik.


GEWRICHTEN

Stijfheid, pijnklachten, bewegingsbeperkingen, verstuikingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spieren/pezen pijnklachten, krachtsvermindering, trillingen, krampen, nek- en rugklachten, tenniselleboog, RSI, fibromyalgie (spierreuma).


GYNAECOLOGIE

Menstruatieklachten, premenstruele klachten (PMS), overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, bepaalde vormen van onvruchtbaarheid, witte vloed (leukorrhea).


HUID

Transpiratieproblemen, jeuk, droge huid, eczeem, acne, koortsblaasjes, gordelroos, psoriasis, steenpuisten, zweren.


HOOFD

Hoofdpijn, migraine, lokale haaruitval, aangezichtspijn, duizeligheid, zwaar gevoel in het hoofd.


INTERNE KLACHTEN

Bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingsproblemen, hoge bloeddruk, lage bloeddruk.


KEEL

Schildklieraandoeningen, heesheid, keelpijn, spraakproblemen, brok in de keel.

KINDERZIEKTEN

Hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, darmklachten, buikpijn, bedplassen, slaapproblemen, tanden krijgen, eczeem, oorpijn/ontsteking.


LEDEMATEN

Verkoudheid, allergische verkoudheid, hooikoorts, hoest, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie, maag/darm misselijkheid, slechte eetlust, overgeven, zuurbranden, oprispingen/opboeren, maagpijn, galaandoeningen, diarree, constipatie, aambeien.


MENTALE STOORNISSEN

Slaapstoornissen, veel dromen, hyperventilatie, rusteloosheid, angst, flauwvallen, epilepsie, dwangmatig huilen/lachen, depressiviteit, snel schrikken, vergeetachtigbeid, anorexia nervosa, lusteloosbeid, gebrek aan energie, algehele zwakte, overspannenheid, stress, burn-out.


MOND

Tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, bittere smaak in de mond, droge mond, verhoogde speekselvloed, koortsuitslag.


NEUS

Neusverkoudheid.


OOG

Ontstoken ogen, jeukende ogen, tranende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig-vlekken zien, slechtziendheid.


OOR

Oorpijn/ontsteking, oorsuizen / ruisen, bepaalde gevallen van doofheid, slijmvliezen, chronische verkoudheid, voorhoofdsholte-ontsteking, bijholte-ontsteking.


URINEWEGEN

Urineweginfectie, incontinentie, blaas/nierstenen, impotentie, onvruchtbaarheid, vroegtijdige/nachtelijke zaadlozingen, prostaatklachten.


VERSLAVINGEN

Rookverslaving, eetverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving.


ZWANGERSCHAPSKLACHTEN

Misselijkheid, zure oprispingen, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding, borstontsteking.


OVERIGE

Uitputtingstoestanden, zowel geestelijk als lichamelijk slaapstoornissen psychische labiliteit, depressie, nervositeit, fobieën kiespijn na het trekken, tandvleesontstekingen hoofdpijn, migraine syndroom van Menière aangezichtspijnen, facialis parese.


TCM Nederland
TCM België
Volg ons via

KliniekOverzicht - Google Plus - Social Media

Volg ons op Facebook en Win!
lees meer op onze FB pagina

Onafhankelijk

Kliniekoverzicht.nl is volledig objectief en onafhankelijk.

Sommige klinieken en bedrijven in de branches Plastische Chirurgie, Cosmetische Chirurgie, Esthetische Chirurgie, Beauty, Health & Wellness sponsoren onze site maar hebben geen invloed op de beoordelingen, ervaringen en reviews van klinieken, specialisten en behandelingen.